جمعه , 10 فروردین 1403
اینترنت

به زبان ساده با مفهوم اینترنت و کاربردهای فوق‌العاده‌ی آن آشنا شوید

اینترنت که گاهی اوقات با نام “نت” شناخته می‌شود یک سیستم ارتباطی جهانی بین سیستم‌های رایانه‌ای است. در حقیقت فضای مجازی یک گروه بزرگ از کامپیوترها در سراسر جهان (شبکه‌ای از شبکه‌ها) است که توسط راه‌های ارتباطی معینی با هم ارتباط برقرار می‌کنند. کاربران در اینترنت می‌توانند از طریق هر رایانه‌ای (گوشی، تبلت، گجت‌های هوشمند و…) در صورت داشتن مجوز، اطلاعاتی را از رایانه‌های دیگر دریافت کنند و گاهی اوقات مستقیماً با کاربران آن رایانه‌ها صحبت کنند.

مفهوم اینترنت به زبان ساده

برای درک بهتر مفهوم اینترنت، یک شرکت کامپیوتری را در نظر بگیرید که همه‌ی کامپیوترهای آن سازمان از طریق کابل به یک دستگاه مرکزی متصل هستند، این دستگاه با استفاده از اقداماتی ارتباطات بین کامپیوترها را برقرار و به آن‌ها نظم می‌بخشد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله تجهیزات شبکه چیست را بخوانید.

برای درک بهتر مفهوم اینترنت، یک شرکت کامپیوتری را در نظر بگیرید که همه‌ی کامپیوترهای آن سازمان از طریق کابل به یک دستگاه مرکزی متصل هستند، این دستگاه با استفاده از اقداماتی ارتباطات بین کامپیوترها را برقرار و به آن‌ها نظم می‌بخشد.

مفهوم اینترنت به زبان ساده

کامپیوترها در این سازمان از طریق این اتصال می‌توانند هر فایلی (ویدئو، صدا، متن، تصویر و غیره) را با یکدیگر به اشتراک بگذارند، بخش‌‌ها و فایل‌هایی در سیستم‌های یکدیگر را که اجازه دسترسی دارند مشاهده و حتی در آن‌ها تغییر ایجاد کنند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله مزایا و معایب اینترنت را بخوانید.
فضای مجازی نیز تا حد زیادی مشابه این سازمان است با یک تفاوت اساسی که بزرگی این سازمان به وسعت کل کره زمین است و محدودیتی در دستگاه‌های متصل به آن وجود ندارد.

بررسی حرفه ای ترین اصول محتوا نویسی

تاریخچه‌ی اینترنت

طرح اینترنت توسط آژانس پروژه‌های تحقیقاتی پیشرفته (ARPA) دولت ایالات متحده در سال 1969 ساخته شد و برای اولین بار به عنوان ARPANet ارائه شد که در دسترس عموم قرار نداشت. هدف اصلی از پیشنهاد و ارائه این طرح ایجاد شبکه‌ای بود که به کاربران رایانه تحقیقاتی در یک دانشگاه امکان دهد با کامپیوترهای تحقیقاتی در دانشگاه‌های دیگر صحبت کنند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله معایب کمپین ماندگار مخابرات را بخوانید.

یکی از مزایای طراحی ARPANet این بود که پیام‌ها در آن می‌توانستند در بیش از یک جهت مسیریابی شوند تا اگر بخش‌هایی از آن در صورت حمله‌ی نظامی یا فاجعه‌ای دیگر نابود شد، شبکه به کار خود ادامه دهد. به مرور و با گذشت زمان به دلیل کاربردهای فراوان آن، این طرح گسترش پیدا کرد تا امروزه اینترنت در دسترس صدها میلیون نفر در سراسر جهان قرار بگیرد.

تفاوت بین شبکه جهانی وب و اینترنت

تفاوت اصلی بین اینترنت و شبکه جهانی وب (WWW یا همان وب) در این است که اینترنت یک اتصال جهانی از شبکه‌ها است در حالی که وب، مجموعه‌ای از اطلاعات است که با استفاده از اینترنت قابل دستیابی است. به عبارت دیگر، فضای مجازی زیرساخت ارائه WWW یا همان وب است.

تفاوت بین شبکه جهانی وب و اینترنت

وب پرکاربردترین بخش اینترنت است. ویژگی برجسته‌ی آن، لینک‌هاست، لینک‌ها روشی برای مراجعه سریع به صفحات مختلف وب هستند. وب دسترسی به میلیاردها صفحه اطلاعات را فراهم می‌کند اما اینترنت بستر دسترسی به آن‌ها است.

دو مولفه‌ی اصلی اینترنت

اینترنت نیز مانند تمامی شبکه‌ها دارای بخش‌های مختلفی است که هر کدام وظایف خاصی را بر عهده دارند. اما به طور کلی می‌توان گفت اینترنت دارای دو مؤلفه اصلی است: پروتکل‌های شبکه و سخت افزار.

آشنایی جامع با انواع سرویس‌های اینترنت مخابرات ایران

پروتکل‌ها

پروتکل‌ها، مجموعه قوانین و و روش‌های برقراری ارتباط را ارائه می‌دهند و دستگاه‌ها برای برقراری ارتباط و انجام کارها باید از این قوانین پیروی کنند.

پروتکل مانند زبان گفتار و قوانین رفتاری در جامعه انسان‌هاست و همانطور که بدون این زبان و مجموعه‌ی معمول قوانین، انسان‌ها به درستی قادر به برقراری ارتباط نیستند سخت افزارها و رایانه‌ها نیز امکان انجام کارها و برقراری ارتباط را ندارند.

سخت افزار

سخت افزار، دومین مؤلفه اصلی اینترنت است، سخت افزار‌ها همه چیز را از رایانه یا تلفن هوشمند، مودم، تبلت‌ها و سیستم‌های کامپیوتری و حتی کابل‌هایی که اطلاعات را از یک دستگاه به دستگاه دیگر برای دسترسی به اینترنت منتقل می‌کنند، شامل می‌شود.

همچنین از سخت افزارهای جانبی اینترنت می‌توان به ماهواره‌ها، رادیوها، برج‌های تلفن همراه، روترها و سرورها نیز اشاره کرد. در کل می‌توان گفت انواع سخت‌افزار و دستگاه‌هایی که برای اتصالات شبکه‌های اینترنتی استفاده می‌شوند شامل سخت افزار اینترنت می‌شوند.

نحوه اتصال به اینترنت

برای اتصال به اینترنت، باید به یک ارائه دهنده‌ی خدمات اینترنت (ISP) دسترسی داشته باشید، که به عنوان واسطه بین شما و آن عمل می‌کند. اکثر آی‌اس‌پی‌ها از طریق کابل، DSL یا فیبر نوری دسترسی به اینترنت را فراهم می‌کنند. که در ایران توسط ارائه دهندگان سیستم‌های مخابراتی و اپراتورهای گوشی همراه فراهم و ارائه می‌شوند.

نحوه اتصال

روش‌های اتصال

دو روش اتصال به اینترنت وجود دارد کابلی و بی‌سیم؛ در روش بی‌سیم شما با استفاده از سیگنال عمومی Wi-Fi به اینترنت وصل می‌شوید، برای ایجاد این اتصال از روتر Wi-Fi که در مودم قرار دارد برای تبادل اطلاعات استفاده می‌کنید.

سندباکس گوگل چیست؟ چطور با موفقیت از Google Sandbox عبور کنیم؟

برخی از کاربردهای اینترنت

تقریباً هیچ کاری نیست که تمامی یا حداقل بخشی از آن را به صورت آنلاین نتوان انجام داد. اینترنت امکان یافتن سریع اطلاعات، برقراری ارتباط با مردم در سراسر جهان، مدیریت امور مالی، خرید از خانه، گوش دادن به موسیقی، تماشای فیلم و موارد دیگر را ممکن می‌سازد. در ادامه به بررسی برخی از این کاربردها که بیشترین استفاده در دنیای امروز را دارد خواهیم پرداخت.

یافتن اطلاعات بصورت آنلاین

امروزه اینترنت شامل میلیاردها وب سایت آنلاین است که اطلاعات زیادی در آن‌ها وجود دارد، موتورهای جستجو دسترسی به این اطلاعات را آسان‌تر می‌کنند.

یافتن اطلاعات بصورت آنلاین

موتورهای جستجو

موتورهای جستجوی مختلف زیادی وجود دارد که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید، اما برخی از آنها محبوب‌تر و کاربردی‌تر هستند مانند گوگل، یاهو و بینگ…

شبکه‌های اجتماعی

شبکه‌های اجتماعی روش دیگری برای ارتباط و اشتراک‌گذاری آنلاین اطلاعات با خانواده و دوستان است، به جای اشتراک‌گذاری فقط با چند نفر از طریق ایمیل، شبکه‌های اجتماعی امکان برقراری ارتباط و اشتراک‌گذاری را همزمان با بسیاری از افراد آسان می‌کنند. برای مثال اینستاگرام یکی از بزرگترین شبکه‌های اجتماعی جهان است که بیش از میلیون‌ها کاربر در سراسر جهان دارد.

گپ و پیام فوری

برنامه‌هایی وجود دارند که امکان ارسال و دریافت پیام را در لحظه فراهم می‌کنند و به شما امکان می‌دهند سریعتر و راحت‌تر از ایمیل مکالمه کنید. این بسترها معمولاً زمانی استفاده می‌شوند که هر دو (یا همه) افراد آنلاین باشند، بنابراین پیام شما بلافاصله خوانده می‌شود.

تماشای فیلم و سریال

سایت‌های زیادی وجود دارند که به شما امکان می‌دهند فیلم‌ها را به صورت آنلاین تماشا کرده و به موسیقی گوش دهید. به عنوان مثال، می‌توانید میلیون‌ها فیلم در یوتیوب تماشا کنید یا به رادیو در پاندورا گوش دهید.

تولید محتوا چیست؟ + بررسی نقش منابع تولید محتوا در موفقیت محتوا

کارهای روزمره

همچنین می‌توانید از آن برای انجام بسیاری از کارهای روزمره خود استفاده کنید.

حفظ امنیت در فضای اینترنت

کاربرانی که در حال تبادل اطلاعات هستند همیشه در معرض خطر نقض امنیت اطلاعات و سایر تهدیدهای امنیتی قرار دارند. برخی از این اقدامات شامل موارد زیر هستند:

حفظ امنیت در فضای اینترنت
  • خصوصی سازی همه حساب‌های رسانه‌های اجتماعی
  • نصب آنتی ویروس یا فایروال‌های مطمئن روی سیستم‌عامل
  • ایجاد رمزهای عبور دشوار و متنوع که حدس زدن آن غیرممکن باشد
  • استفاده از یک شبکه خصوصی مجازی (VPN) یا حالت ناشناس مرورگر
  • استفاده از سایت‌های معتبر و گواهی شده با SSL و پروتکل HTTPS امن
  • هنگام دسترسی به Wi-Fi متعلق به مکان‌های عمومی مانند رستوران‌ها و هتل‌ها احتیاط کنید. البته در خیلی از هتل‌ها از روش های امن برای اشتراک اینترنت استفاده می‌شود.

حفظ امنیت در فضای اینترنت

علاوه بر این، مبحثی در اینترنت وجود دارد که وب تاریک یا دارک وب نامیده می‌شود. برای مرور این بخش از وب از مرورگرهای Tor و I2P استفاده می‌شود که به کاربران اجازه می‌دهد کاملاً ناشناس بمانند. این ناشناس بودن می‌تواند راهی عالی برای محافظت از امنیت کاربر و گفتار آزاد کاربر یا مخفی نگه داشتن اطلاعات طبقه‌بندی شده توسط دولت باشد.

مزایا:

در کنار معایبی چون صحت اخبار، شایعات و اطلاعات نامفید؛ اینترنت دارای مزایای بسیاری است که برخی از آن‌ها شامل موارد زیر هستند:

مزایا
  • دسترسی به اطلاعات، دانش و آموزش‌های بی‌پایان
  • افزایش توانایی برقراری ارتباط، اتصال و اشتراک‌گذاری اطلاعات
  • توانایی کار در خانه، همکاری و دسترسی به نیروی کار جهانی
  • فرصتی برای فروش و کسب درآمد آنلاین و تجارت الکترونیک
  • دسترسی به منابع نامحدود سرگرمی، مانند فیلم، موسیقی و بازی
  • شرکت در کارهای خیریه و دسترسی به سازمان‌های مربوطه
  • دسترسی به اینترنت اشیا و اتصال وسایل خانگی به یکدیگر
  • امکان ذخیره داده‌ها و به اشتراک‌گذاری آسان فایل‌ها
  • انجام کارهای بانکی و اداری، بدون نیاز به مراجعه‌ی حضوری
ابزاری ارزان و کاربردی جهت تبلیغات به نام پنل پیامک

سخن پایانی

شما در این مقاله با مفهوم اینترنت آشنا شدید.همچنین از کاربرد فوق العاده آن آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

پیشنهاد ما به شما

دامنه چیست؛ ۴ راز نگفته شده هنگام ثبت آن

دامنه چیست؟ اگر در فضای اینترنت فعالیت می‌کنید، و یا قصد راه‌اندازی یک وب سایت …

دیدگاهتان را بنویسید