جمعه , 10 فروردین 1403
IOT

کاربرد اینترنت اشیا در رشته کامپیوتر و برق الکترونیک

همانطور که می دانید ، امروزه در محافل علمی دنیا ، صحبت های فراوانی از اینترنت اشیا در زمینه های مختلف می شود . اینترنت اشیا یا IOT را می توان شتاب دهنده سرعت پیشرفت تکنولوژی و تغییر دهنده سبک زندگی انسان در قرن ۲۱ دانست . همانند کامپیوترها که با ورود به زمینه های گوناگون ، تحولی عظیم ایجاد کردند ، اینترنت اشیا نیز می تواند تا حد بسیار زیادی صنایع مختلف را دست خوش تغییر کند .امروز می خواهیم کاربردIOT یا اینترنت اشیا را در رشته های کامپیوتر و برق بررسی کنیم . بدون شک کامپیوتر و برق ، دو صنعت بسیار مهم در دنیا می باشند . تقریبا میتوان گفت ۹۰ درصد کارهای روزمره به این دو بستگی دارد . و شما کمتر می توانید موضوعی را پیدا کنید که این دو در آن حضور نداشته باشند.


فهرست مطالب


اینترنت اشیا – iot چیست؟

معنی iot چیست؟ امروزه نصب و راه اندازی شبکه و ارتباط بین کامپیوترها و اشیا نیازی رایج و مرسوم است که به بهبود کیفیت زندگی افراد کمک شایانی می‌کند. اینترنت اشیا یعنی اتصال دستگاه‌های مختلف به یکدیگر از طریق اینترنت. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله امنیت اینترنت اشیا را بخوانید. به کمک اینترنت اشیا برنامه‌ها و دستگاه‌های مختلف می‌توانند از طریق اتصال اینترنت با یکدیگر و حتی انسان تعامل و صحبت کنند. مثلا یخچال های هوشمندی که به اینترنت متصلند و شما را از موجودی و تاریخ انقضا مواد خوراکی داخل آن با خبر می‌کنند. در واقع، اینترنت اشیا شما را قادر می سازد تا اشیا مورد استفاده خود را از راه دور و به کمک زیرساخت‌های اینترنتی مدیریت و کنترل کنید.

اینترنت اشیا برای ادغام مستقیم دنیای فیزیکی و سیستم‌های مبتنی بر کامپیوتر فرصت هایی ایجاد می‌کند؛ سیستم هایی مانند؛ خودروهای هوشمند، یخچال‌های هوشمند، خانه‌های هوشمند، اسکنرهای امنیت سایبری بیومتریک، تجهیزات کارخانه هوشمند، مثال هایی از اینترنت اشیا هستند که این روزها زیاد به گوشتان می‌خورد. همه این دستگاه ها در زیر مجموعه اینترنت اشیا قرار می‌گیرند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله انواع پروتکل های ارتباطی را بخوانید. در تکنولوژی iot در اشیای فیزیکی، نرم افزارها، تکنولوژی‌ها و سنسورهایی تعبیه شده تا اتصال و تبادل اطلاعات با دیگر دستگاه‌ها و سیستم‌ها، روی اینترنت فراهم شود.

معرفی و آشنایی با اینترنت اشیا در پزشکی یا IoMT + بررسی مزایای اینترنت اشیا و سلامت

اینترنت اشیا چگونه کار می کند؟

دستگاه‌های مجهز به تکنولوژی iot مجهز به سنسورهایی هستند که به پلتفرم iot وصلند و اطلاعات دستگاه‌های مختلف را یکپارچه می‌کنند و ارزشمندترین اطلاعات را بر اساس نیاز تعیین شده، آنالیز می‌کنند.

اینترنت اشیا دقیقا می‌داند کدام اطلاعات مفید هستند و کدام اطلاعات را با خیال راحت می‌تواند کنار گذارد. این اطلاعات برای تشخیص الگوها، ارایه توصیه و تشخیص مشکلات احتمالی قبل از وقوع استفاده می‌شوند. نتیجه این است که می‌توانیم تصمیمات هوشمندانه‌تری بگیریم. البته برای کسب اطلاعا بیشتر میتوانید مقاله هوشمند سازی صنعت برق را بخوانید.

پس از دریافت اطلاعات توسط سنسورها، اطلاعات به سرور اینترنت اشیا منتقل می‌شوند تا ذخیره، دسته‌بندی و آنالیز شوند. برای انجام این کارها نیاز به پلتفرم اینترنت اشیا است تا دریافت، تبدیل و انتقال اطلاعات، تامین امنیت و سازگاری با پلتفرم‌های دیگر برای دریافت و تبدیل اطلاعات و … تامین شود. از جمله پلتفرم های اینترنت اشیا عبارتند از: Google IoT Cloud و AWS IoT Core و Artik Cloud و Microsoft Azure IoT.

بررسی کاربرد اینترنت اشیا(IOT) در رشته برق

برق ، قطعا جزو اصلی ترین نیاز های زندگی انسان است . به همین نیروهای برق در کشور باید سعی کنند آن را به بهترین نحو ممکن به دست مصرف کننده خانگی و صنعتی برسانند . اینترنت اشیا میتواند از راه های مختلف به کمک نیروگاه های برق بیاید و آن ها را در این امر یاری می کند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله اینترنت اشیا در صنعت را بخوانید.

مدیریت بار مصرفی

به وسیله iot میتوان مصرف مشترکین پرمصرف را سنجید و کنترل کرد . در سال های اخیر نیز این امر در کشور ما اجرایی شده است و طبق گفته سازمان تولید انرژی ، برق مشترکین پرمصرف به طور خودکار قطع خواهد شد .

پروتکل LoRa چیست؟ + هر آنچه که باید در مورد پروتکل LORA بدانید

IOT در آنالیز ساعت پیک مصرف

از دیگر اقداماتی که به کمک اینترنت اشیا در صنعت برق می توان انجام داد ، کمک به شناسانی ساعات افزایش مصرف انرژی ، موقغیت جغرافیایی افزایش مصرف و دیگر پارامتر هایی کرد که همگی باعث افزایش دید مسئولان برای تصمیم گیری و انجام اقدامات لازم برای خدمت رسانی بهتر به مشترکین است .

IOT در آنالیز ساعت پیک مصرف

IOT در مدیریت هوشمند

احتمالا پنل های خورشیدی کنار چراغ های شهر را دیده اید . با کمک iot میتوان از انرژی خورشیدی بهره مند شد . همچنین به وسیله سنسور های سنجش نور که اینترنت اشیا در اختیار ما قرار می دهد می توانیم بهترین زمان خاموشی و روشنایی لامپ های سطح شهر را بسنجیم و در راستای شهری هوشمند تر قدم برداریم .

کاهش خاموشی

به وسیله iot میتوان کنترل بهتری بر روی شبکه توزیع داشت و از ایرادات و اشکالات موجود در خط توزیع به سرعت با خبر شد . این موضوع سبب می شود تا از خاموشی کمتری برخوردار باشیم . در کشور های پیشرفته ای مانند آلمان ، آمریکا و دوبی ، متوسط زمان خاموشی کمتر از یک دقیقه در سال است .

IOT

کاربرد IOT یا اینترنت اشیا در رشته کامپیوتر چیست؟

پس از بررسی کاربرد های iot در رشته برق ، حال نوبت آن است که بدانیم در رشته کامپیوتر این امر به چه صورت است . همانطور که میدانید بدون کامپیوتر و هوش مصنوعی حتی چند دقیقه هم زندگی امکان پذیر نیست . استفاده از پیام رسان های اجتماعی ، خدمات کارت به کارت و … همگی از زیر رشته های کامپیوتر هستند . اما اینترنت اشیا چه طور به کمک خدمات اینترنتی و کامپیوتری خواهد آمد ؟! چگونه میتوان به کمک iot رشته کامپیوتر را متحول کرد ؟!

امنیت اینترنت اشیا چیست ؟ + بررسی چالش های اینترنت اشیا

یادگیری ماشین و ربات های انسان نما

یادگیری ماشین یا همان Machine Learning از جمله مباحث مهم و به اصطاح Bold این روز هاست . به وسیله اینترنت اشیا ، ماژول ها و سنسور های آن می توان به راحتی سیستمی طراحی کرد که خودش توانایی یادگیری آموزه های جدید بدون نیاز به انسان را داشته باشد ! برای مثال چندی پیش در یک کنفرانس تکنولوژی ، ربات انسان نمای “سوفیا” ، جمله “میخواهم انسان ها را نابود کنم !” را بر زبان آورد.

بدون آنکه سازندگان آن ، این جمله را به وی آموزش داده باشند ! جدا از بحث خطرناک بودن و یا نبودن پیشرفت هوش مصنوعی ، به وسیله اینترنت اشیا و سنسور های درک محیط آن میتوان توانایی یادگیری خودجوش را به ربات ها و و سیستم ها داد . به طوری که بدون نیاز به دخالت انسان ، ماشین ها موارد جدیدی را آموزش بینند . در مثال ربات سوفیا ، قطعا به وسیله سنسور های شنوایی و بینایی ، این ربات این جمله را استنتاج کرده و به زبان آورده است .

صرفه جویی در هزینه ها

به کمک ترکیب کامپیوتر و اینترنت اشیا میتوان دیتاهای ارزشمندی جمع آوردی کرد و با آنالیز آن ها درک بهتری از خواسته ها و نیاز های مردم داشته باشیم . این امر سبب می شود تا هزینه های اضافی تا حد زیادی کاهش یابد و به صورت بهتری بتوانیم نیاز های افراد و واحد های مختلف را برآورده کنیم . برای مثال ساعت اپل با ثبت آماری از رفتار های گوناگون افراد در ساعات مختلف و مکان های متعدد ، عادت های روزمره افراد را در اختیار ایده پردازان این کمپانی قرار می دهد . و آن ها در تولید وسایل بهتر یاری می کند .

IOT در کامپیوتر

زندگی بهتر با شهری هوشمند

به وسیله ابزار های اینترنت اشیا و نرم افزار های رشته کامپیوتر میتوان شهر های رویایی و هوشمندی ساخت که زندگی در آن بسیار لذت بخش تر از قبل خواهد بود . برای مثال شهر لندن ، با به کارگیری کامپیوترها و علم iot ، نمونه ای زیبا از یک شهر هوشمند است . “دستگاه های تبدیل زباله به پول نقد” ، “گرم کن های اتوماتیک خیابان ها در هنگام بارش برف” و شارژر های تلفن همراه در پیاده رو ها ، نمونه ای امکانات بی نظیر یک شهر هوشمند است .

سیستم مدیریت هوشمند ساختمان BMS چیست و چه کاربردی دارد؟

امنیت اینترنت اشیا چیست؟

امنیت نرم افزارها و سخت افزارها باید تامین شود تا وسایل IoT بتوانند کار خود را به خوبی انجام دهند. بدون امنیت، هر وسیله‌ای ممکن است هک شود و کنترل آن به دست هکر بیفتد و یا اطلاعات دیجیتالی کاربر دزدیده شود. این نمونه‌ای از نتیجه امنیت ضعیف در اینترنت اشیا است.برای تامین امنیت اینترنت اشیا باید به موارد زیر توجه کرد:

  • رعایت استانداردهای ساخت
  • مدیریت و آپدیت
  • مقاومت فیزیکی
  • دانش و آگاهی کاربر

نتیجه گیری

استفاده از اینترنت اشیا به کمک کامپیوتر ها و برق میتواند تاحد بسیاری در زندگی ما تحول ایجاد کند . امید است با پیشرفت علم iot در کشور عزیزمان ، تجربه زندگی در شهر های هوشمند و رویایی را داشته باشیم . چنانچه شما نیز اطلاعاتی ارزشمند در این زمینه دارید ، با ثبت آن در بخش نظرات ما را در رسیدن به این هدف یاری کنید .

سخن پایانی

شما در این مقاله با اینترنت اشیا در رشته کامپیوتر و برق آشنا شدید.همچنین از کاربرد و مزیت آنها آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

Web of things چیست؟

web of things یعنی استاندارد وب در IoT که ارتباطات بین اشیای هوشمند و برنامه‌های مبتنی بر وب را برقرار می‌کند. بدین ترتیب، واسط مبتنی بر وب برای کنترل و نظارت دستگاه‌ها روی وب فراهم می‌شود. WoT در واقع پروتکل‌های لازم برای برقراری ارتباط بین دستگاه‌های مختلف اینترنت اشیا را مشخص می‌کند. مطابق استاندارد WoT، رفتار هر شی را تعامل کاربر و شی مشخص می‌کند.‌

اینترنت اشیا یا IOT چیست ؟ + معرفی انواع اینترنت اشیا و بررسی کاربردهای IOT در حوزه‌ها و صنایع مختلف
مولفه‌های اینترنت اشیا (اجزا، معماری یا شش سطح اینترنت اشیا) چه هستند؟

معماری اینترنت اشیا دارای شش مولفه حسگرها، اتصالات، ابر، تحلیل داده، رابط کاربری و محرک‌ها (عملگرها) است.

پیشنهاد ما به شما

تکنولوژی IoT

آیا تکنولوژی IoT می تواند محیط زیست را نجات دهد؟ تکنولوژی IoT در نجات زمین چه تاثیری داشته است؟

ظهور فناوری های اینترنت اشیا در دستگاه ها و صنایع گوناگون مانند بیمارستان های هوشمند، …

دیدگاهتان را بنویسید