پنجشنبه , 30 فروردین 1403
پروتکل های اینترنت اشیا

انواع پروتکل های اینترنت اشیا

هر زمان که ما در مورد اینترنت اشیا صحبت می کنیم ، تعداد زیادی از دستگاه های متصل به اینترنت به ذهنمان خطور می کند. همانطور که می دانید برای عملکرد خوب آنها ، شبکه ارتباطی بین دستگاه ها بسیار مهم است. اینجاست که اجرای انواع پروتکل های اینترنت اشیا اهیمت پیدا می کند. پیش بینی ها نشان می دهد که تا سال ۲۰۳۰ حدود ۵۰ میلیارد از دستگاه های اینترنت اشیا در سراسر جهان مورد استفاده قرار می گیرد. این به طور قابل توجهی به معنای آن است که زمان آن رسیده است که مشاغل و ذینفعان انواع پروتکل های اینترنت اشیا و استانداردهای ارتباط آن را بهتر بشناسند ، که به طور بالقوه می تواند نقض امنیت را کاهش دهد.

پروتکل ها و استانداردهای اینترنت اشیا

دستگاه های متصل به اینترنت اشیا ، در معرض تهدیدات آسیب پذیر هستند و برای به حداقل رساندن این منافذ امنیتی استفاده از پروتکل های مناسب ضروری است. پروتکل های ارتباطی اینترنت اشیا حالت های ارتباطی هستند که امنیت مطلوب داده های رد و بدل شده بین دستگاه های متصل به اینترنت اشیا را تضمین می کنند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله  تکنولوژی IoT در محیط زیست را بخوانید. دستگاه های اینترنت اشیا می توانند از طریق یک شبکه IP یا یک شبکه غیر IP متصل شوند. اگرچه در دامنه ، قدرت و حافظه مورد استفاده آنها تفاوتی وجود دارد.

پروتکل ها و استانداردهای اینترنت اشیا

اتصال از طریق شبکه های IP پیچیده است و حافظه و قدرت زیادی را از دستگاه های اینترنت اشیا می گیرد در حالی که محدودیت دامنه ایجاد نمی کند. از طرف دیگر ، شبکه های غیر IP مانند بلوتوث به حافظه و انرژی کمتری احتیاج دارند اما محدودیت دامنه دارند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله  اینترنت اشیا در زنجیره تامین  را بخوانید.

کاربرد اینترنت اشیا در صنعت

چرا انواع پروتکل های اینترنت اشیا اهمیت دارد؟

برای تعامل بین دستگاه ها ، نیاز به یک رسانه است و ترجیحاً یک زبان مشترک که همه دستگاه های موجود در اکوسیستم اینترنت اشیا قادر به درک آن باشند. این رسانه توسط پروتکل های اینترنت اشیا ارائه می شود. ناگفته نماند ، پروتکل های ارتباطی اینترنت اشیا نقش اصلی را در تعیین هزینه و ویژگی های راه حل های خاص اینترنت اشیا دارند. یک پروتکل ارتباطی استاندارد مزایای اصلی زیر را به همراه دارد:

  • کیفیت بالا و اعتبار
  • قابلیت همکاری و انعطاف پذیری نوآوری
  • مقیاس پذیری جهانی

انواع پروتکل های اینترنت اشیا

پروتکل های شبکه اینترنت اشیا برای اتصال دستگاه های هوشمند از طریق شبکه طراحی شده اند. به عبارت دیگر شبکه اینترنت اشیا امکان برقراری ارتباط داده ای را در محدوده شبکه فراهم می کنند. HTTP، LoRaWAN ، بلوتوث ، zigbee برخی از پروتکل های محبوب شبکه اینترنت اشیا هستند. داده برای اتصال دستگاه های کم مصرف اینترنت اشیا طراحی شده اند. بدون هیچ گونه اتصال به اینترنت ، آنها قادر به برقراری ارتباط از طریق پایانه با سخت افزار هستند. اگرچه اتصال در پروتکل های داده اینترنت اشیا می تواند از طریق شبکه سیمی یا تلفن همراه انجام شود. MQTT ، CoAP ، AMQP ، XMPP برخی از پروتکل های محبوب اینترنت اشیا هستند.

پروتکل های اینترنت اشیا ارتباطی مورد استفاده در IoT بخش مصرف کننده و صنعت

در بخش مصرف کننده و همچنین بخش صنعت ، مشاغل گزینه های مختلفی برای پروتکل های اینترنت اشیا دارند. در عین حال ، توجه به این نکته ضروری است که هر پروتکل دارای ویژگی ها و قابلیت های متمایز است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله اینترنت اشیا در صنعت حمل و نقل هوشمند رابخوانید. اکثر سیستم های صنعتی و مشابه SCADA (کنترل نظارتی و دستیابی به داده ها) از پروتکل های ارتباطی اختصاصی استفاده می کنند.

قیمت جی پی اس خودرو تحت تاثیر چه عواملی است؟

1- وای فای (wifi )

 وای فای (wifi ) از پروتکل های اینترنت اشیا

استاندارد – براساس IEEE 802.11n (امروزه معمولاً در خانه ها استفاده می شود) این یکی از محبوب ترین ارتباطی اینترنت اشیا است. این نوع اتصال بر اساس استاندارد IEEE 802.11n بیشتر در خانه ها و مشاغل مختلف مورد استفاده قرار می گیرد ، که دامنه ای از صدها مگابیت بر ثانیه را ارائه می دهد ، که برای انتقال فایل مناسب است اما برای بسیاری از برنامه های اینترنت اشیا بسیار پر مصرف است.

2- بلوتوث

بلوتوث یکی از مهمترین فناوریهای ارتباطی برد کوتاه است. ارسال مقادیر کوچک داده برای محصولات شخصی مانند ساعت های هوشمند مناسب است. برای دستگاه های تلفن همراه بسیار مناسب ، پروتکل قابل توجه IoT است. امروزه بلوتوث کم مصرف انرژی کم (BLE) یا بلوتوث هوشمند همان چیزی است که شرکت های توسعه دهنده اینترنت اشیا از آن برای بازارهای مختلف محصولات مصرفی استفاده می کنند.

3- زیگبی (zigbee)

زیگبی (zigbee)

زیگبی یکی از پروتکل های مهم است. این سیستم دارای مزایای قابل توجهی در سیستم های پیچیده است که دارای عملکرد کم انرژی ، امنیت بالا ، مقاومت و مقیاس پذیری بالا و همچنین موقعیتی برای استفاده از کنترل بی سیم است. مانند بلوتوث ، پایگاه کاربری گسترده ای از ZigBee وجود دارد.

4- MQTT

MQTT یک پروتکل پیام سبک برای ارسال جریان داده های ساده از حسگرها به برنامه ها و میان افزار است. برای تأمین جریانهای مطمئن و در عین حال ساده داده ، در بالای شبکه TCP / IP کار می کند. پروتکل MQTT شامل ۳ عنصر اصلی است: مشترک ، ناشر و کارگزار. ثابت می شود که برای شبکه های بی سیم که گاه به گاه محدودیت پهنای باند یا اتصالات غیرقابل اطمینان دارند ، انتخاب بهتری است. فیس بوک از MQTT در پیام رسان فیس بوک برای چت آنلاین استفاده کرده است.

کاربرد اینترنت اشیا در رشته کامپیوتر و برق الکترونیک

5- OPC- UA

OPC- UA

OPC UA یکی از مهمترین پروتکل های ارتباطی صنعت و اینترنت اشیا است که تحت پروتکل ارتباطی صنعتی M2M قرار می گیرد. مانند MQTT ، این یک استاندارد مستقل از سیستم عامل است که از طریق آن انواع مختلفی از سیستم ها و دستگاه ها می توانند با ارسال پیام های درخواست و پاسخ بین کلاینت ها و سرورها ارتباط برقرار کنند.

6- سلولی از پروتکل های اینترنت اشیا

سلولی برای ایجاد یک منطقه پوشش نیازی به دروازه های از پیش تعیین شده ندارند. از این رو برای مقیاس منطقه ای ، سرتاسر کشور و یا حتی ماورا قاره ترجیح داده می شود. هر زمان که نیاز به اتصال اشیایی مانند چراغ های خیابان ، پارکومترها ، بیمارستان ها یا برنامه های بی شمار صنعتی مانند واحدهای تولیدی و کشاورزی وجود داشته باشد ، پروتکل های سلولی می توانند اتصال را افزایش دهند. سادگی زیرساخت ها همراه با ظهور ۵G ، پروتکل های ارتباطات سلولی را به یک گزینه انتخابی تبدیل می کند.

7- موج Z

این پروتکل ارتباطی بی سیم مبتنی بر فناوری ارتباطات RF کم قدرت است. برای محصولات اتوماسیون خانگی از قبیل کنترل کننده های لامپ ، حسگرها بسیار ترجیح داده می شود. بسیار کنترل کننده و گسترده برای کنترل حداکثر ۲۳۲ دستگاه.

8- NFC (ارتباط میدانی نزدیک)

NFC (ارتباط میدانی نزدیک) از پروتکل های اینترنت اشیا

NFC یکی از پروتکل های ارتباطی محبوب این روزها است. با سهم عظیم بازار گوشی های هوشمند ، همین پروتکل به مشتریان امکان پرداخت بدون تماس از طریق تلفن های هوشمند خود را می دهد. این پروتکل از القای الکترومغناطیسی بین دو آنتن حلقه واقع در یکدیگر نزدیک میدان استفاده می کند.

آیا تکنولوژی IoT می تواند محیط زیست را نجات دهد؟ تکنولوژی IoT در نجات زمین چه تاثیری داشته است؟

NFC اجازه دو حالت ارتباطی را می دهد:

حالت ارتباط غیرفعال: در این حالت فقط یک دستگاه NFC یک میدان RF تولید می کند. دستگاه دوم که به آن هدف گفته می شود از روشی به نام مدولاسیون بار برای انتقال داده ها به دستگاه اصلی / آغازگر استفاده می کند.

حالت ارتباط فعال: در این حالت ارتباطی ، هر دو دستگاه NFC سیگنال RF تولید می کنند که داده ها بر روی آن حمل می شوند.

9- LoRaWAN از پروتکل های اینترنت اشیا

 LoRaWAN از پروتکل های اینترنت اشیا

Lora یک شبکه وسیع رادیویی با برد بلند است که امنیت موبایل کم هزینه را برای اینترنت اشیا ، شهرهای هوشمند و برنامه های صنعتی فراهم می کند. این برای مصرف کم انرژی بهینه شده و از شبکه بزرگی از میلیونها دستگاه پشتیبانی می کند. روشنایی خیابان هوشمند یک مثال عملی است برای پروتکل LoRaWAN است.

10- SigFox

ارتباطات Sigfox در مناطق کم کاربرد M2M که پوشش وسیع مورد نیاز است ، هدف گذاری شده است. رابط بی سیم SigFox هر ارتباطی را که به حداقل میزان مصرف برق نیاز دارد امکان پذیر می کند. بنابراین اگر به دنبال گزینه ای بهتر برای دستگاه های از راه دور هستید که برای مدت زمان طولانی نیاز به کار با باتری دارند و نیازی به تغییر و نگهداری باتری نیست ، به دنبال پروتکل ارتباطی SigFox باشید.

سخن پایانی

شما در این مقاله با پروتکل های اینترنت اشیا آشنا شدید.همچنین از انواع آنها آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

معرفی و آشنایی با اینترنت اشیا در پزشکی یا IoMT + بررسی مزایای اینترنت اشیا و سلامت

پیشنهاد ما به شما

تکنولوژی IoT

آیا تکنولوژی IoT می تواند محیط زیست را نجات دهد؟ تکنولوژی IoT در نجات زمین چه تاثیری داشته است؟

ظهور فناوری های اینترنت اشیا در دستگاه ها و صنایع گوناگون مانند بیمارستان های هوشمند، …

دیدگاهتان را بنویسید