پرده برقی به وسیله برق کار میکند و موتور پرده برقی باعث باز و بسته شدن پرده میشود. موتور پرده برقی جزو مهمترین اجزای تشکیل دهنده پرده برقی محسوب میشود. وظیفه این موتور این است که به طور اتوماتیک و بدون استفاده از دست پرده را به حرکت در میآورد. در خانه هایی که مجهز به سیستم هوشمند هستند موتور پرده برقی به این سیستم وصل میشود. لازم به ذکر است که هر پرده با هر ابعادی را میتوان برقی کرد. اینکه ساختار پرده عمودی یا افقی باشد حرکت موتور فرق میکند.
هدف
پرده های برقی برای منازل، ویلا ها و اماکن عمومی مثل هتل ها و بیمارستان ها و همچنین مراکز تجاری و فروشگاه ها و جاهایی که عرض و ارتفاع پرده خیلی زیاد است و یا دسترسی به پرده امکان پذیر نیست کاربرد دارد. در مکان هایی که پرده ها به خاطر ارتفاع زیاد و سنگینی کشیدن آنها سخت است. پرده برقی این کار را راحت میکند و جابجایی پرده خیلی آسان انجام میشود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله سازمان خلاق و تاثیر نقش مدیریت را بخوانید.
با آمدن پرده برقی به خانه ها نیازی به باز و بسته کردن پرده ها با دست نیست چرا که این کار را موتور پرده برقی انجام میدهد. موتور پرده برقی در نوع 220 و 240 ولت موجود است که در نوع 220 ولت تنوع بیشتر میباشد. موتور پرده برقی بهتر است که دارای توانایی تنظیم سرعت باشد تا بتوان هر زمان که مایل بودید سرعت را کم یا زیاد کنید. موتور پرده برقی روی هر پرده ای قابل نصب است. به عبارتی هر پرده ای را میتوان هوشمند کرد. فقط باید ریل های مناسب برای حرکت کردن پرده به کار برده شود. موتور پرده برقی را روی هر پنجره و با هر نوع پارچه ای میتوان استفاده کرد.
انواع موتور پرده برقی
موتور هایی که در بازار وجود دارند دو دسته می باشند. یکی پرده هایی که به صورت افقی حرکت میکنند و دیگری پرده هایی که به صورت عمودی حرکت میکنند. تفاوت چندانی در عملکرد و ساختار آنها نیست و از قسمت های یکسانی ساخته شدهاند. فقط تفاوت در جهت حرکت میباشد. موتور پرده برقی وظیفه حرکت پرده را دارد. با باز و بسته کردن آن دیگر نیازی به نیروی دستی نیست چرا که این کار با موتور انجام میشود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله ارتباط مغز و کامپیوتر نیورالینک را بخوانید.
پرده های برقی در کل به دو دسته بالا رو و کنار رو تقسیم میشوند:
1- موتور پرده برقی کنار رو
ریل پرده های کنار رو تقریباً شبیه به نمونه دستی میباشد ولی فرق آنها در این است که موتور در کنار ریل نصب میشود و وقتی تسمه داخل ریل به حرکت درآید پرده باز و بسته میشود. پردههای کنار رو هم از وسط و هم از کنار باز میشوند. این موتور ها تک فاز AC هستند که توسط انکدر های پیشرفته قابل کنترل هستند. قدرت آنها یک تا دو نیوتن بر متر میباشد که مدل دو نیوتن بر متر قدرت بیشتری دارد و چون وزن پرده روی آن نیست و فقط پرده را به چپ و راست حرکت میدهد. این موتور قادر است حتی یک پرده 60 کیلویی را به حرکت درآورد.
2- موتور پرده برقی بالا رو
در این نوع از پرده ها موتور در درون یک تیوپ یا قوطی قرار دارد که باعث چرخش آن به بالا یا پایین میشود. این پرده بیشتر در اتاق کار یا آشپزخانه کاربرد دارد. در این نوع از پرده برقی چون وزن پرده روی موتور است. پس باید قدرت موتور خیلی زیاد باشد تا پرده با ارتفاع زیاد را بتواند تحمل کند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله سیستم مدیریت هوشمند ساختمان BMS را بخوانید.
انواع کنترل موتور پرده برقی
موتور با رسیور داخلی:
با سیمی که داخل آن است و با فرمانی که توسط ریموت به موتور داده میشود پرده را به حرکت در میآورد.
بدون رسیور:
در این مدل میتوان به پرده هوشمند برنامه داد که در چه ساعت و زمانی باز و بسته شوند.
اجزای موتور پرده برقی
موتور پرده برقی یکی از مهمترین اجزا به حساب میآید که بدون آنکه از نیروی دست برای کشیدن پرده استفاده شود به صورت اتوماتیک باعث باز و بسته شدن پرده میشود. موتور پرده برقی به دو صورت گیربکسی و سیمی موجود هستند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله هوشمند كردن تلويزيون را بخوانید.
موتور سیمی:
در این مدل به جای استفاده از نخ از سیم استفاده میشود. موتور پرده، سیم را میکشد تا پرده باز یا بسته شود. قیمت مناسب آن باعث شده که طرفداران زیادی داشته باشد. این مدل برای اداره ها مناسب تر میباشد.
موتور گیربکسی:
در این مدل موتور به ریل پرده متصل میشود و باعث حرکت پرده میشود چون موتور به طور مستقیم به ریل پرده متصل میشود صدای کمتری هم دارد. در این موتورها سنسورهایی وجود دارد که ابتدا و انتهای ریل را تشخیص میدهد و در پایان مسیر هم متوقف میشوند که بیشتر برای پرنده هایی که از کنار یا وسط باز میشود کاربرد دارد.
مزایای موتور پرده برقی
یکی از اهداف هوشمند کردن منازل رسیدن به آرامش برای افراد خانه میباشد. پرده های هوشمند هم آرامش افراد خانه را بیشتر میکند. از جمله مزایای آن میتوان به این موارد اشاره کرد:
راحتی و آسایش:
گاهی حرکت دادن سریع پردهها باعث میشود که چرخهای کوچک متحرک آسیب ببینند و باعث میشود که پرده از نظر ظاهر، شکل زیبایی نداشته باشد و باید پرده مجدد توسط نصاب پرده مرتب شود اما وقتی پرده از راه دور کنترل شود خیلی راحت و آسان روی ریل های مخصوص جابجا میشوند.
قابلیت برنامه ریزی:
از جمله امکانات پرده برقی برنامهپذیری آن میباشد. وقتی به آن برنامه داده شود در زمانهای معلوم شده پرده ها حرکت میکنند به طور مثال با غروب آفتاب پردهها کشیده شده و با طلوع خورشید پردهها باز میشوند.
افزایش امنیت خانه:
در زمان مسافرت وقتی کسی در منزل نیست با تنظیم زمان باز و بسته شدن پرده میتوان امنیت خانه را تا حد زیادی بالا برد چرا که این کار باعث میشود که به نظر برسد کسی در منزل هست که پردهها را جابجا میکند.
هماهنگی با سایر لوازم خانه:
وقتی سیستم روشنایی و گرمایشی منزل هوشمند میشود بهتر است که پردهها هم هوشمند و برقی شوند چون این هماهنگی باعث بالا رفتن حس آرامش میشود و به نوعی کیفیت زندگی بهتر میشود.
صرفه جویی در مصرف انرژی:
با طلوع خورشید و کنار رفتن پردهها، نور خورشید روشنی خانه را تامین میکند و این باعث صرفه جویی در مصرف انرژی میشود.
بالا رفتن ارزش خانه:
با هوشمند کردن وسایل و خانه طبیعتا ارزش مالی خانه هم بالا میرود.
از دیگر مزایای پرده برقی میتوان به نصب آسان و ساده، کنترل از راه دور، تنظیم دستی پرده در زمانی که برق قطع شده باشد، دوام بالا و امکان کنترل پرده برقی با سایر وسیله های هوشمند اشاره کرد.
طریقه نصب و راه اندازی موتور پرده برقی
نصب این نوع از پردهها اگر طول آن کمتر از پنج متر باشد چندان سخت نیست. اولین گام برای نصب این نوع از پردهها این است که محل قرار گرفتن و فاصله بین ریلها باید معلوم شود. در پردهها، دو لایه متحرک و یک لایه پرده ثابت برای دکور کار وجود دارد که فاصله بین پردهها باید شش تا ده سانتیمتر باشد و فاصله تا دیوار و پنجره هم باید پنج سانتیمتر در نظر گرفته شود.
وقتی محل قرار گرفتن پردهها مشخص شد باید گیرههای نگهدارنده ریل پرده نصب شوند. برای نصب آن باید از پیچ و رولپلاک استفاده شود. پس از نصب گیرههای ریل میتوان ریل را به آنها متصل کرد. گیره ها یک خار مخصوص دارند. وقتی ریل در یک طرف قرار گرفت طرف دیگر یک خار متحرک دارد که با کمک پیچگوشتی روی ریل محکم میشود و به این صورت گیره ها به ریل متصل میشوند. در این مرحله موتور باید روی ریل نصب شود که در دو طرف ریل پرده میتوان آن را قرار داد.
نصب و راه اندازی موتور پرده برقی
برای نصب موتور باید محور موتور را در قسمت های مخصوص قرار داد. خار نگهدارنده موتور را باز کرد. موتور را در جای خودش گذاشته و خار نگهدارنده را به حالت اول بر میگردانیم تا موتور محکم شده و جدا نشود. بعد از آن باید اتصالات الکتریکی وصل شوند که موتور پرده برقی پنج نوع سیم دارد که هم به سیم هوشمند خانه وصل میشود و هم با ریموت کنترل باز و بسته میشود.
برای اینکه موتور خوب کار کند باید ابتدا و انتهای ریل را تنظیم کرد و ریموت را هم کنترل کرد. وقتی ریل و موتور نصب شد میتوان پرده را به ریل وصل کنید که کار سادهای میباشد. گیره پرده را داخل قلابهای ریل میاندازید. در این مرحله باید اولین گیره به قلاب پلاستیکی پشت موتور وصل شود آخرین گیره هم باید به قلاب هم اورد وصل شود تا حرکت پرده بهآسانی انجام شود.
طریقه هوشمند کردن موتور پرده برقی
یک پرده هوشمند قادر است با توجه به نور محیط یا نور خورشید و یا با توجه به زمانبندی شما باز و بسته شود که این کار به دو صورت انجام میشود. یا اینکه خانه سیستم هوشمند مرکزی داشته باشد و دیگر اینکه از پرده برقی هوشمند مستقل استفاده شود. اگر منزل به سیستم هوشمند مجهز باشد تمامی تجهیزات از یک منبع اصلی دستور میگیرند. در نتیجه هر کدام هم با این سیستم قابل کنترل هستند.
همچنین سنسورهای هوشمندی در سیستم هوشمند وجود دارد که شرایط را به تاچ پنل مرکزی خانه هوشمند ارسال میکند و تاچ پنل مرکزی خانه هوشمند شرایط موجود را با شرایط تنظیم شده تطبیق می دهد و به کلیدها دستور لازم را میدهند. نسل جدید پردههای برقی علاوه بر ریموت، دارای وایفای هم هستند که به نرمافزار مخصوص روی گوشی همراه وصل میشوند. برای ارتباط با نرم افزار، اینترنت الزامی است که میتوان پرده را حتی زمانیکه در منزل حضور ندارید کنترل کنید. گاهی سنسور نور در خود موتور پرده برقی بکار رفته که با توجه به نور پرده را کنترل میکند.
موتورهای پرده برقی هوشمند دارای 5 سیم هستند که جهت کنترل، از طریق کلید یا ماژول پرده هوشمند طراحی شدهاند. موتور پرده دارای سنسورهای دقیقی است که ابتدا و انتهای ریل را مشخص میکند تا پرده حرکتی هوشمندانه داشته باشد.
استفاده از موتور پرده هوشمند:
موتورهای پرده هوشمند دارای ماژول داخلی هوشمند جهت ارتباط با اپلیکیشن موبایل بوده و تنها از طریق اتصال به برق و وجود اینترنت به راحتی و از هر جا قابل کنترل می باشد.
استفاده از ریموت کنترل RF:
موتور های برقی میتوانند با ریموت هم قابل کنترل باشند که این ریموت ها با فرکانس رادیویی 868 یا 433 مگاهرتز کار میکنند و در انواع دو، پنج و نه کانال وجود دارند. منظور از دو کاناله ریموتی است که میتواند دو موتور جداگانه را باز و بسته یا متوقف کند. ریموت کنترل موتور پرده برقی RF برای باز و بسته شدن پرده هوشمند است. این ریموت بصورت اتوماتیک متوقف میشود. همچنین با آزاد شدن گیربکس هنگام قطع برق امکان باز و بسته شدن پرده بصورت دستی را هم فراهم میکند.
استفاده از رله یا کلید لمسی:
به غیر از ریموت کنترل برای حرکت پردهها، از دیگر راه های هوشمندسازی پردهها استفاده از رله یا کلید پرده هوشمند است. با بکارگیری از رله یا کلید هوشمند حتی اگر از موتور هوشمند هم استفاده نکنید این امکان وجود دارد که از راه دور بتوان پرده را کنترل کرد. با استفاده از اپلیکیشن موبایل میتوان کلید پرده را کنترل کرد. در خانه ای که هوشمند است به دو طریق میتوان پردهها را کنترل کرد. اول استفاده از کلید هوشمند است و دیگری استفاده از ماژول تابلویی هوشمند میباشد. در کلیدهای لمسی برای کنترل پرده کافی است تا آیکون مورد نظر بر روی کلید را لمس کنید.
نتیجه گیری:
با پیشرفت تکنولوژی و ایجاد خانه های هوشمند استفاده از تجهیزات خانه بسیار راحت و حتی کاربردی شده است. بطوریکه با ایجاد پرده های برقی و به ویژه پرده های برقی هوشمند، سادگی کار در باز و بست پرده ها، ایجاد سناریوهای مختلف جهت کنترل پرده ها در زمان های مختلف، کمک به روشنایی ساختمان، رشد گیاهان خانگی و حتی مدیریت مصرف انرژی به وجود آمده است.
سخن پایانی
شما در این مقاله با موتور پرده برقی آشنا شدید.همچنین از انواع آن و مزایا و معایب آن آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.