یکشنبه , 18 آذر 1403
آی تی

فناوری اطلاعات یا IT چیست؟ + بررسی تاثیرات و کاربردهای آی تی در کسب و کار و توسعه ی کشور

فناوری اطلاعات (Information Technology) که به اختصار آن را IT نیز می‌نامند، یکی از جذاب ترین و پرطرفدارترین رشته هایی است که در چندین سال اخیر به وجود آمده است. با نگاه کردن به لیست پولدارترین افراد دنیا می توان دریافت که آی تی یا همان فناوری اطلاعات تا چه حد می تواند پول ساز باشد. در بیشتر کشورها این دانش در دانشگاه‌ها با عنوان رشته «فناوری اطلاعات» (Information Technology) شناخته می‌شود، در حالیکه در ایران بر اساس تصمیم سازمان آموزش عالی کشور عنوان «مهندسی فناوری اطلاعات» برای این رشته بکار برده می‌شود و رشته‌ای نیز تحت عنوان مهندسی فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) به پیشنهاد وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اخیراً در دانشگاههای ایران تدریس می‌شود همچنین رشته‌ای با عنوان فقط «فناوری اطلاعات» وجود ندارد.رشته مهندسی فناوری اطلاعات یا IT به چگونگی سازماندهی و ساماندهی داده‌ها می‌پردازد و رشته مدیریت فناوری اطلاعات به چگونگی تدوین سیستم و استفاده از داده‌ها می‌پردازد. در ادامه به بررسی جزئی تر این مفهوم می پردازیم.


فهرست مطالب


آی تی (IT) چیست؟

همانطور که گفتیم معادل انگلیسی این کلمه،‌ عبارت Information Technology است که خود از ۲ بخش مجزا تشکیل شده، Information به معنای اطلاعات و Technology به معنای فناوری، اما چگونه می‌توان یک تعریف ساده از IT ارائه کرد؟ البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله نصب تلوبیون روی تلویزیون سونی را بخوانید. به زبان ساده می‌توان آی‌تی را یک گرایش میان‌رشته‌ای معرفی کرد، یک فرد آشنا به آی‌تی یعنی فردی که با علم برنامه‌نویسی، نرم‌افزار، سخت‌افزار، شبکه‌های کامپیوتری، مباحث نوین تکنولوژی، تجارت الکترونیک و مدیریت آشنا بوده و قادر است آن‌ها را در راستای دستیابی به اهداف خود یا سازمان محل کارش به کار بگیرد.

آی‌تی چیست

یک متخصص آی‌تی باید توانایی کار با ابزارهای مختلف و متنوعی را داشته و از پس مدیریت آن‌ها بربیاید، شاید لازم باشد یک وبسایت برای سازمان خود طراحی کنید یا گزارش اطلاعات کارکنان را به مدیر خود ارائه کنید و یا حتی برنامه‌ریزی‌های مربوط به بخش فناوری شرکتتان را خود به تنهایی انجام دهید، باید به شما بگوییم فناوری اطلاعات یعنی زندگی در دنیای تکنولوژی و مدیریت!

معرفی و آشنایی با مفاهیم بنیادی فرآیند فناوری اطلاعات و ارتباطات

حالا که فهمیدیم فناوری اطلاعات و ارتباطات چیست، با برخی مفاهیم اساسی در فرآیند فناوری اطلاعات و ارتباطات آشنا می‌شویم:

  • تبدیل اطلاعات Conversion: تبدیل اطلاعات یعنی تبدیل اطلاعات از داده به اطلاعات یا از شكلی از اطلاعات به شكل دیگر در کلیه ابتدا آغاز فرآیند موجود،برای مثال اسكن كردن یك متن و تبدیل آن به یك فایل.
  • پردازش اطلاعات Processing: هرنوع عملیات بر روی داده یا اطلاعات در مسیر فرآیند تولید، ذخیره و بازیابی و انتقال اطلاعات و یا تبدیل داده به اطلاعات را به گونه ای که اطلاعات موجود را با افزایش افزوده همراه سازد پردازش اطلاعات تعریف می کنند.
  • تبادل اطلاعات Communication: هرنوع عملیاتی که برروی اطلاعات در مسیر فرآیند تولید، ذخیره و بازیابی اطلاعات انجام شود تبادل اطلاعات یا به تعبیر من انتقال اطلاعات محسوب می شود.
  • تحلیل اطلاعات Analysis: هر گونه عملیات و فرآیندی که به تحلیل هوشمند، هدفمند و هوش گرای اطلاعات بدل شود تحلیل اطلاعات گویند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله هوشمندسازی چیست و در چه بخش‌هایی کاربرد دارد؟ را مطالعه کنید.
  • نهدام اطلاعات Delete: هر نوع فرآیندی که باعث از بین رفتن و خروج بخشی از اطلاعات در فرآیند ذخیره ، بازیابی و انتقال اطلاعات شود انهدام اطلاعات تعریف می شود .

کارایی IT چیست؟

فناوری اطلاعات شامل استفاده از کامپیوتر، ذخیره سازی اطلاعات، شبکه سازی بین سایر دستگاه ها، زبر ساخت و فرآینده ها برای ایجاد، پردازش، ذخیره، ایمن و تبادل همه انواع داده های الکترونیکی است. همچنین از فناوری اطلاعات در هوش مصنوعی و اینترنت اشیا نیز استفاده می شود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله تنظیمات تسکبار ویندوز10 را بخوانید.

اصطلاح فناوری اطلاعات توسط Harvard Business Review ابداع شده است که بتوان تمایزی ایجاد کرد بین سیستم هایی که با هدف جزئی ساخته شده اند با سیستم هایی که با اهداف کلی تر طراحی شده اند. با تکامل صنعت IT از اواسط قرن بیستم، قابلیت محاسبات پیشرفت کرد در حالی که هزینه دستگاه و مصرف انرژی کاهش یافت.

کاربرد‌های فناوری اطلاعات چیست؟

  • سیستم‌های اطلاعات
  • کار با رایانه به صورت شخصی
  • علم و پژوهش
  • کنترل فرایند یا وسیله
  • آموزش
  • طراحی با کمک رایانه
  • هوش مصنوعی

بررسی انواع کاربردها و تاثیرات فناوری آی تی در کسب وکار و توسعه کشور

1. نقش آی‌تی در اشتغال‌زايي

فن‌آوري اطلاعات در دو بعد اساسي توليد و كاربردي تاثير مستقيم در ايجاد اشتغال‌ دارد.از نظر توليد و خدمات محصولات فن‌آوري اطلاعات و ارتباطات، به دليل بازار بسيار بزرگ و رو به رشد، مغز افزاري بودن كارها، ارزش افزوده بالا و…، فرصت‌هاي شغلي بسياري در دنيا ايجاد شده كه تاكنون برخي از كشورها مانند هند از آن به خوبي بهره گرفته‌اند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله طراحی ریسپانسیو سایت را بخوانید.

فناوری اطلاعت

در بخش كاربري نيز مشاغل زيادي ايجاد شده است. در اين بخش بر اين اعتقاديم كه همان‌گونه كه در جامعه كشاورزي شغل غالب و عمده درآمد جامعه از كشاورزي و دامداري بود، در جامعه صنعتي شغل و درآمد اصلي مردم از كارخانه‌ها صنايع تامين مي‌شد، در جامعه اطلاعاتي يا جامعه دانايي محور نيز بايستي شغل غالب و درآمد اصلي مردم از طريق اطلاعات، ارتباطات و دانش تامين گردد. در جامعه اطلاعاتي، صنعت اطلاعات شكل مي‌گيرد و مردم به توليد و خدمات اطلاعات مشغول مي‌شوند. انواع خدمات مشاوره پزشكي، حقوقي، بازرگاني، و اجتماعي و… به اقصي نقاط دنيا برخي از اين مشاغل هستند.

2. نقش آی‌تی در فقرزدايي

ارزش افزوده بالا در مشاغل صنعت IT و صنعت اطلاعات باعث ارتقاي شاخص‌هاي رفاه اجتماعي و توسعه اقتصادي مي‌شود و در نتيجه كاهش فقر مي‌شود. البته در برنامه‌ريزي‌ها بايد توجه كرد كه از ايجاد شكاف ديجيتالي يا تقسيم شدن جامعه به دو گروه بهره‌مند از اطلاعات و ارتباطات و فقير اطلاعاتي اجتناب كرد.

3. نقش آی‌تی در توسعه كشور

رويكرد سال‌هاي اخير بسياري از كشورها نشان از جايگاه بارز فن‌آوري اطلاعات و ارتباطات در توسعه اقتصادي و اجتماعي كشورها دارد. در جمهوري اسلامي نيز تلاش‌هايي براي اين منظور آغاز شده كه همه ساله بر وسعت آن افزوده مي‌شود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله زبان برنامه نویسی برای هوش مصنوعی را بخوانید.

آی تی چیست

پاسخ این سوال خیر است. هرچند داشتن تحصیلات مرتبط می‌تواند به داشتن یک دید باز در حوزه فناوری اطلاعات به شما کمک کند. اما اگر در زمینه‌ی دیگری نیز مشغول به فعالیت هستید نگران نباشید. دنیای فناوری اطلاعات یا همان آی تی به قدری گسترده است که هر کسی می‌تواند وارد آن شود. فقط کافیست به دنبال علاقه‌ی خود بگردید. از برنامه‌نویسی لذت می‌برید؟ به طراحی وبسایت علاقه دارید؟ دوست دارید تجارت الکترونیک یاد بگیرید و کسب و کار خود را به صورت آنلاین نیز در اختیار مشتریانتان قرار دهید؟ هرجا که باشید علم آی‌تی و فناوری اطلاعات به کمک شما خواهد آمد!برخی از مشاغلی که می‌توانید در آنها فعالیت کنید عبارتند از:

  • برنامه‌نویسی
  • طراحی وبسایت
  • مدیریت یک سایت
  • کار با شبکه‌های کامپیوتری
  • سیستم‌های اطلاعاتی سازمان
  • تجارت الکترونیک و راه‌اندازی کسب‌و‌کار

انتخاب رشته‌ی آی تی برای تحصیل چگونه است؟

بسیاری از افرادی که قصد دریافت مدرک دانشگاهی دارند علاقه‌مندند در این رشته ادامه‌ی تحصیل داده‌اند. و علاقه‌ی خود را در دانشگاه نیز دنبال کنند. هرچند در حال حاضر رشته‌ی مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی تدریس شده و گرایش جداگانه‌ای به نام فناوری اطلاعات وجود ندارد. اما در هر صورت تفاوتی نمی‌کند. دروس دانشگاهی این رشته و مهندسی نرم‌افزار تا حدود زیادی مرتبط بوده و گرایش آی‌تی (فناوری اطلاعات) بیشتر روی کاربر تکنولوژی و به‌کارگیری آن در کسب‌و‌کار و مدیریت تمرکز دارد.

مقایسه فناوری اطلاعات با علوم کامپیوتری چیست؟

اصطلاح فناوری اطلاعات (IT) و علوم کامپیوتری حوزه های مشابه ای را در برمی گیرند. با این حال تمرکز هر یک از آنها متفاوت است.

فناوری اطلاعات
  • علوم کامپیوتری کاملا روی برنامه نویسی متمرکز است. در علوم کامیوتری متخصصان از الگوریتم های ریاضی استفاده می کنند. هوش مصنوعی ، گرافیک رایانه و برنامه نویسی زیرمجموعه های علوم کامپیوتر هستند.مهندسی نرم افزار نیز بخشی از علوم رایانه است. هوش مصنوعی (AI) به فناوریهای نرم افزاری اطلاق می شود که باعث می شود رایانه ها مانند انسان فکر کنند و رفتار کنند. اکثر روبات ها در نرم افزار خود هوش مصنوعی دارند. در واقع کامپیوتر ها و ربات ها با استفاده از علم ماشین لرنینگ رفتار های انسانی را یاد می گیرند.
  • فناوری اطلاعات شامل نصب، سازماندهی و نگهداری سیستمهای رایانه ای است. آی تی همچنین شامل طراحی و راه اندازی پایگاه داده ها و شبکه ها می باشد. متخصصان IT معمولاً در یک محیط تجاری کار می کنند که شبکه ها و سیستم های رایانه ای داخلی را نصب می کنند.

سخن پایانی

شما در این مقاله با فناوری اطلاعات ( آی تی) آشنا شدید.همچنین از کاربردها و تاثیرات آنها بر روی کسب و کار آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

هاست چیست؟

هاست (Host) در زبان انگلیسی به معنی میزبان است. یعنی میزبانی سایت شما برعهده شرکتی است که شما انتخاب کردید.

چگونه یک وب سایت راه اندازی کنم؟

در مرحله اول شما باید یک نام برای سایت خود متناسب با حوضه فعالیت آن انتخاب کرده و دامنه سایت را نیز بر اساس همین نام ثبت کنید. پس از آن باید یک فضا میزبانی یا هاست تهیه کرده و نیم سرور های هاست را بر روی دامنه تنظیم کنید.
پس از این شما باید قالب سایت و مطالب آن را با استفاده از سیستم های مدیریت محتوا یا CMS های اختصاصی بر روی هاست آپلود کرده تا سایت شما از طریق دامنه در دسترس و محتوا آن نمایش داده شود.

پیشنهاد ما به شما

لینوکس چیست

لینوکس چیست؟ معرفی کامل لینوکس ، تاریخچه ، کاربردها و توزیع ها

لینوکس چیست؟ به زبان ساده : اولین نکته در آموزش لینوکس این هست که شما بدونید اصلا لینوکس چی هست؟ لینوکس یک سیستم عامل است که از هسته اصلی یا Kernel سیستم عامل دیگری به نام UNIX برداشت شده است . این سیستم عامل اولین بار توسط شخصی به نام لینوس توروالدس ( Linus Torvalds ) در زمانی که وی دانشجوی دانشگاه هلسینکی ( Helsinki ) بود ایجاد شد. اما خوب معمولا مشکل اشخاصی که به تازگی با لینوکس آشنا می شوند این است که واقعا لینوکس چیست ؟

دیدگاهتان را بنویسید