اینترنت اشیا (IoT) به هر دستگاه فیزیکی اشاره دارد که قادر است با یک شناسهی منحصربهفرد (uids) در یک شبکه، به تبادل اطلاعات بپردازد (بدون تعامل انسان). اشیا در اینترنت اشیا میتواند یک زیستتراشه در بدن حیوانات مزرعه برای شناسایی، دستگاه قهوه ساز هوشمند و یا سنسوری در خودرو باشد که در صورت کمباد شدن لاستیک خودرو به راننده هشدار دهد.اینترنت اشیا مفهوم اینکه فنآوری میتواند علاوه بر اینکه ابزاری برای توسعه کسبوکار باشد ابزاری برای مصرف شخصی نیز باشد را ارائه کرد.
فهرست مطالب
- بررسی مفهوم و تاریخچه اینترنت اشیا یا IOT
- اینترنت اشیا چیست؟
- شبکه اینترنت اشیا چیست؟
- اکوسیستم IoT از چه دستگاه هایی تشکیل شده است؟
- اینترنت اشیا چگونه کار می کند؟
- معرفی انواع اینترنت اشیا
- کاربرد اینترنت اشیا یا (IOT) برای مصرف کنندگان چیست؟
- بررسی کاربرد اینترنت اشیا یا (IOT)در حوزهها و صنایع مختلف
- مزایا و معایب اینترنت اشیا یا (IOT) چیست؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
بررسی مفهوم و تاریخچه اینترنت اشیا یا IOT
اینترنت چیزها مفهومی جدید در دنیای فناوری و ارتباطات به شمار میآید. اما عبارت اینترنت چیزها، برای نخستین بار در سال ۱۹۹۹ توسط کوین اشتون مورد استفاده قرار گرفت و جهانی را توصیف کرد. که در آن هر چیزی، از جمله اشیای بیجان، برای خود هویت دیجیتال داشته باشند و به کامپیوترها اجازه دهند آنها را سازماندهی و مدیریت کنند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله امنیت اینترنت اشیا را بخوانید.
اینترنت اشیا شبکه ای از اشياء فیزیکی است که اين اشیا با سيستمهای الکترونیکي، نرم افزاري و اتصالات به شبکه ترکيب شده بنارباين، این اشیا قادر به جمع آوری و تبادل اطلاعات با يکديگر خواهند بود.
مفهوم اینترنت اشیاء بوسیله یکی از افراد کمیته توسعه RFID در سال 2000 رقم خورد. او به امکان کشف اطلاعات در مورد یک شیء برچسب خورده بوسیله جست و جو در یک آدرس اینترنت خاص و یا محتوای یک بانک اطلاعاتی اشاره نمود. آن زمان واژه اینترنت اشیاء به مفهوم اشیاء روزمرهای که قابل تشخیص، مکانیابی، آدرس دهی و کنترل از طریق اینترنت باشند (چه از طریق RFID، شبکه بیسیم، شبکه WAN و یا سایر ابزارها) گره خورد. اشیاء روزمره تنها شامل وسایل الکتریکی نیست. بلکه اشیایی که به هیچ وجه به آنها به دید یک وسیله الکتریکی نمینگریم را هم شامل می شود. مانند غذا، پوشاک، مواد، قطعات و …
اینترنت اشیا چیست؟
IOT مفهومی رایانشی است. برای توصیف آیندهای که در آن اشیای فیزیکی یکی پس از دیگری به اینترنت وصل میشوند و با اشیای دیگر در ارتباط قرار میگیرند. اینترنت اشیا رابطه نزدیکی با مفهوم «شناسایی از طریق فرکانس رادیویی» (RFID) به عنوان یک روش ارتباطی دارد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله انواع پروتکل های ارتباطی را بخوانید. اما شامل فناوریهای حسگر، فناوریهای بیسیمی، کدهای واکنش سریع (QR) و… نیز میشود.
اینترنت اشیا از اهمیت خاصی برخوردار است. زیرا اشیا وقتی بتوانند خود را به صورت دیجیتالی ارائه کنند در نهایت به پدیدهای بسیار فراتر از کلیتی که در واقعیت هستند، تبدیل خواهد شد. در چنین شرایطی، ارتباط اشیا دیگر محدود به ما نیست بلکه آنها با اشیای اطراف، دادههای یک پایگاه داده و… نیز در ارتباط قرار میگیرند. وقتی اشیا با یکدیگر مرتبط شدند، میتوان سخن از یک «محیط هوشمند» به میان آورد.
شبکه اینترنت اشیا چیست؟
اینترنت اشیاء در واقع شبکهای از اشیاء هستند که میتوانند با سایر اشیاء ارتباط برقرار کنند. “اشیاء” میتواند شامل هر “چیزی” باشد که قابلیت جمع آوری دادهها، کنترل شدن و یا ارتباط از راه دور را داشته باشد. اریک فیسچر، متخصص با تجربه آمریکایی در زمینه دانش و فناوری، به تحلیل این قابلیت جدید یعنی اینترنت اشیا «Internet Of Things» پرداخته است. که نتایج آن توسط مرکز تحقیقات کنگره آمریکا منتشر شده است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله هوشمندسازی صنعت برق رابخوانید.
وی در توضیح اینترنت اشیاء (IoT) به شبکهای از اشیاء اشاره میکند که میتوانند (با کمک کامپیوتر و از طریق ارتباط اینترنتی) با سایر اشیاء ارتباط برقرار کنند. اشیاء میتواند شامل هر “چیزی” باشد که قابلیت جمع آوری دادهها، کنترل شدن و یا ارتباط از راه دور را داشته باشد. به عنوان نمونه خودروها، اسباب و وسایل مختلف خانگی، ابزارآلات پزشکی، شبکههای الکتریکی، ابزارآلات مختلف صنعتی و ساختمانی و … مثالهایی از این “اشیاء” هستند.
به عبارت دیگر، “اینترنت اشیاء” در برگیرنده تعداد زیادی از اشیاء به هم وابسته است. در حقیقت، این پدیده به عنوان مرحله اصلی در سیر تکامل فضای مجازی شناخته شده است. دو ویژگی اصلی میتواند “اشیاء” مختلف را به عنوان بخشی از “اینترنت اشیاء” قرار دهد. مشخصه هویتی و ارتباط اینترنتی. هر کدام از این اشیاء هوشمند، یک آدرس پروتکل اینترنتی (IP) مختص به خود را خواهند داشت تا ابزاری که به ارسال یا دریافت اطلاعات میپردازد، قابل تشخیص شود. این اشیاء هوشمند، قادر خواهند بود سیستمهایی را تشکیل دهند که توانایی ارتباط با یکدیگر را داشته باشند.
اکوسیستم IoT از چه دستگاه هایی تشکیل شده است؟
دستگاههایی که در آنها پردازنده، حسگر و سختافزارهای ارتباطی برای جمعآوری، ارسال و آنالیز داده بهکاررفته است. IoT دادههایی که از محیط خود جمعآوری کردند بااتصال به دروازه اینترنت با یکدیگر به اشتراک میگذارند و گاهی اوقات بر اساس اطلاعاتی که از یکدیگر میگیرند، اقدام میکنند. این دستگاهها اغلب کارها را بدون مداخله انسان انجام میدهند. اینترنت اشیا دارای پتانسیل ایجاد تغییرات اساسی درروش تعامل انسان با محیط اطرافش است. توانایی نظارت و مدیریت، بهینهسازی عملکرد سیستمها و فرآیندها، این امکان را فراهم میآورد که تصمیمگیریهایی که مبتنی بر داده و اطلاعات است وارد مرحله جدیدی شود. هدف کلی IOT بهبود کیفیت زندگی انسانها است.
اینترنت اشیا چگونه کار می کند؟
دستگاههای مجهز به تکنولوژی iot مجهز به سنسورهایی هستند که به پلتفرم iot وصلند و اطلاعات دستگاههای مختلف را یکپارچه میکنند و ارزشمندترین اطلاعات را بر اساس نیاز تعیین شده، آنالیز میکنند.
IOT دقیقا میداند کدام اطلاعات مفید هستند و کدام اطلاعات را با خیال راحت میتواند کنار گذارد. این اطلاعات برای تشخیص الگوها، ارایه توصیه و تشخیص مشکلات احتمالی قبل از وقوع استفاده میشوند. نتیجه این است که میتوانیم تصمیمات هوشمندانهتری بگیریم.
پس از دریافت اطلاعات توسط سنسورها، اطلاعات به سرور IOT منتقل میشوند تا ذخیره، دستهبندی و آنالیز شوند. برای انجام این کارها نیاز به پلتفرم اینترنت اشیا است تا دریافت، تبدیل و انتقال اطلاعات، تامین امنیت و سازگاری با پلتفرمهای دیگر برای دریافت و تبدیل اطلاعات و … تامین شود.
معرفی انواع اینترنت اشیا
- اینترنت اشیا در شهر
- اینترنت اشیا در ساختمان
- اینترنت اشیا در سایل نقلیه
- اینترنت اشیا در پوشیدنی ها
- اینترنت اشیا در بهداشت
کاربرد اینترنت اشیا یا (IOT) برای مصرف کنندگان چیست؟
- کسبوکارها می توانند روند کار خود را با وجود اینترنت اشیا بهبود دهند چرا که iot باعث کاهش هزینه های عملیات. افزایش بهرهوری، گسترش بازار و محصولات جدید میشود.
- دولتها برای کاهش هزینه ها و بهبود کیفیت زندگی شهروندانشان روی افزایش بهرهوری تمرکز میکنند و از اینترنت اشیا در این زمینه استفاده میکنند.
- مردم به عنوان استفاده کنندگان IoT در کنار کسبوکارها و دولتها قرار دارند.
بررسی کاربرد اینترنت اشیا یا (IOT)در حوزهها و صنایع مختلف
1.برای سلامتی
هماکنون بسیاری از مردم IoTهای پوشیدنی برای نظارت بر ورزش، خواب و دیگر عادات سلامتی استفاده میکنند. دستگاههای پایش بیمار، سوابق الکترونیکی و سایر لوازم جانبی در بیمارستان مانند سنسورهایی که میزان دما و رطوبت را بهصورت خودکار تنظیم میکنند از دیگر کاربردهای اینترنت اشیا هستند. آمارها نشان میدهد که تا سال ۲۰۲۰ سهم مربوط به اینترنت اشیا در پزشکی به ۱۱۷ میلیارد دلار خواهد رسید.شرکتهای زیادی نیز با تجهیز کردن کارگران به IoT های پوشیدنی میتوانند از محل استقرار و فعالیت و در معرض مواد شیمیایی نبودن نیروی انسانی خود اطمینان حاصل کنند.
2. اینترنت اشیا در خانهها
- مدیریت انرژی: ترموستاتها و حسگرهایی که رفتارها را بررسی و بهترین دما را برای خانهها فراهم میکنند.
- امنیت و ایمنی: جمعآوری اطلاعات با استفاده از دوربین و حسگرها، آنالیز داده و هشدار به کاربر در مواقعی که نیاز است.
- انجام امور خانه: لوازم برقی هوشمند میتوانند بهطور مستقل (بدون دخالت انسان) عمل کنند تا کارهایی مانند درست کردن قهوه، خورد کردن غذا، جاروبرقی کشیدن را بهصورت خودکار و بر اساس آنالیز رفتارهای انسانی انجام دهند.
3.اینترنت اشیا یا (IOT)در شرکتها و خردهفروشیها:
- مدیریت انرژی و محیطزیست: وسایل گرمایشی و سرمایشی هوشمند بهطور خودکار دما را تنظیم و در صورت خالی بودن دفتر از اتلاف انرژی جلوگیری میکنند.
- امنیت ساختمان: دوربین، یک سیستم هوشمند میتواند بهطور خودکار الگوهای غیرعادی را در ویدئو شناسایی و دادهها را فوراً برای مقامات رسمی ارسال کند. چنین سیستمهای امنیتی میتوانند باعث کاهش هزینه، خطاهای انسانی شود.
4. بهبود عملکرد کارمندان
اندازهگیری و کنترل، استخراج داده و انجام کارهای روتین باعث بهبود عملکرد کارمندان میشود.
5. تولیدات
صنعت تولید بیشترین سود را از IoT کسب کرده است. سنسورهای جمعآوری داده در قفسههای کارخانه یا قفسههای انبار میتوانند مشکلات احتمالی را با مسئول مربوطه به اشتراک بگذارند. با IoT، تولیدکنندگان میتوانند یک برنامه جامع برای بهینهسازی عملیات، تعمیر و نگهداری، کنترل موجودی انبار، بهداشت و ایمنی و فرآیند تولید داشته باشند. طبق پیشبینیها تا سال ۲۰۲۰ سرمایهگذاری بر روی اینترنت اشیا در حوزه صنایع به ۲ میلیارد دلار خواهد رسید.
6. وسایل نقلیه
IOT تأثیرات گستردهای بر روی موضوع چگونگی استفاده خودروها، ماشینها، قطارها، کامیون وحتی هواپیما خواهد داشت. تأثیر IoT بر عملکرد، طراحی و سرویسدهی وسایل نقلیه غیرقابلانکار است. برای مثال نصب IoT برای بررسی و نظارت سلامت وسایل نقلیه و اعلام هشدار در صورت بروز اختلال و یا دزدی، طراحی ماشینهای Self-driving، اعلام میزان ترافیک و فراهم کردن سرگرمی برای ایجاد تجربه خوب برای مسافر و … میسر است. بر اساس پیشبینی موسسه گارتنر تا سال ۲۰۲۰ بیش از ۲۵۰ میلیون خودرو به اینترنت متصل خواهند شد.
7. انرژی
کنتورهای هوشمند نهتنها بهطور خودکار دادهها را جمعآوری میکند بلکه این امکان را فراهم میآورند که با تجزیهوتحلیل میزان استفاده از انرژی به مدلسازی پیشگویانهای برای زمانبندی استفاده از انرژی کارآمد برسند و مصرف انرژی را بهینه سازند.
8. شهرها
مفهوم شهرهای هوشمند با تکامل حوزههایی که پیشتر گفتیم، در حال تبدیل شدن به یک واقعیت است خدمات شهرهای هوشمند مانند بیمارستانهای هوشمند، ساختمانهای هوشمند، شبکههای پارکینگ هوشمند،کارخانههای هوشمند و … در حال شکلگیری است. با توسعه حسگرها، دوربینهای امنیتی، چراغهای کنترل ترافیک در سطح شهر و اتصال آنها به یکدیگر اطلاعات جامعی برای آنالیز رفتار انسان در شهر به دست میآید که برنامه ریزان شهری بر اساس آن میتوانند شهری سالم و پویا برای شهروندان (نه ماشین) بسازند. در کنار استفاده از اینترنت اشیا برای بالا بردن سطح زندگی، لازم هست تا در خصوص استفاده ایمن از IOT اطلاعات بیشتری داشته باشیم و به همین دلیل ما در مقاله بعدی در خصوص IOT و امنیت سایبری صحبت خواهیم کرد.
9. کاربردهای اینترنت اشیا در کامپیوتر
قابلیت اتصال به اینترنت و انتقال اطلاعات دو ویژگی مهم اینترنت اشیا است پس هر دستگاهی که این دو شاخص را دارد میتواند به عنوان iot در نظر گرفته شود پس کامپیوتر و لپ تاپ و اسمارت فون، جزو اینترنت اشیا هستند. IOT به همراه هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و فضای ابری، جزو عناصر مهم در تکنولوژیهای پیشرفته یا اصطلاحا High Tech است.
10. کاربرد اینترنت اشیا در زندگی
از نمونههای کاربرد IOT در زندگی میتوان از دستگاههای هوشمند مانند اجاق گاز، یخچال، ظرفشویی، لباسشویی، قهوهساز، آرامپز، اسباب بازی و ترموستات نام برد. در این سیستمها، امنیت هوشمند، قفل هوشند و اخطارهای هوشمند وجود دارد. سیستمهای امنیت خانگی هوشمند و تجهیزات پوشیدنی در زمینه سلامت، هم از دیگر کاربردهای اینترنت اشیا در زندگی است.
11. اینترنت اشیا در کشاورزی
کشاورزی در حال تحول شگرفی است و استفاده از تجهیزات خودران کشاورزی، کشاورزی توسط دست انسان را به سمت کشاورزی هوشمند و پیشرفته میبرد: نظارت و مانیتورینگ زمین کشاورزی از راه دور با وجود سنسورهای نور، رطوبت و دما قابل انجام است. نتیجه آن افزایش حجم و کیفیت تولید و افزایش بهرهوری است.
اینترنت اشیا در پزشکی: گزارشگیری و مانیتورینگ لحظهای وضعیت بیمار، هشدار در شرایط اضطراری بیمار، درمان از راه دور و عدم نیاز به حضور فیزیکی که خود باعث کاهش بسیاری هزینهها میشود.
12. اینترنت اشیای اجتماعی
Social Internet of Things یا اینترنت اشیای اجتماعی باعث برقراری ارتباط بین شبکههای اجتماعی و اینترنت اشیا میشود. این مدل اینترنت اشیا نسبت به دیگر انواع اینترنت اشیا جدیدتر است.
مزایا و معایب اینترنت اشیا یا (IOT) چیست؟
مزایا:
- افزایش دقت و کارایی
- بهینهسازی منابع
- کاهش نیاز به حضور انسان
- صرفهجویی در زمان
- بهبود جمعآوری اطلاعات
معایب:
- امنیت: به دلیل کار روی شبکه ممکن است مورد حمله هکرها قرار گیرد.
- حریم شخصی: ریزترین جزییات و اطلاعات شخصی را در میآورد.
- پیچیدگی: طراحی، پیادهسازی و اجرای تکنولوژیهای بزرگ اینترنت اشیا بسیار پیچیده است.
- کاهش شغل
سخن پایانی
شما در این مقاله با اینترنت اشیا یا (IOT) آشنا شدید.همچنین از کاربردهاو مزایا و معایب آن ها آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح نمایید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
دستگاههای اینترنت اشیا دستگاههای محاسباتی هستند که بهصورت بیسیم به یک شبکه متصل میشوند و توانایی انتقال دادهها از طریق اینترنت یا شبکههای دیگر را دارند. حسگرهای بیسیم، دستگاههای رایانهای، نرمافزار و محرکها به عنوان دستگاههای اینترنت اشیا در نظر گرفته میشوند.
بله، در برخی موارد امکانپذیر است.